Följande titlar ur Timeless-biblioteket finns för närvarande tillgängliga på svensktextad DCP:

8½_571x800.jpg

8½ (1963)

Federico Fellini | Italienska | 138 min

Regissören Guido Anselmi har drabbats av en omöjlig skrivkramp. Han känner pressen från publikens förväntningar såväl som från sin fru, sin älskarinna, sin producent och alla sina vänner. Till råga på allt pressar han sig själv också. Guido drar sig tillbaka och skärmar av sig bland drömmar, för att slutligen finna den inspiration han sökt för att kunna skapa sin nya film och möta världen. Med 8½ vann Fellini sin tredje Oscar, och sedan dess har filmen blivit det stora historiska praktexemplet på filmiska metanivåer. En magnifik film som målar upp ett tidlöst människoporträtt med ett konstnärskap som få regissörer kan mäta sig med.

Aguirre - Guds vrede (1972)

Werner Herzog | Tyska | 94 min

Några decennier efter Inkarikets fall på 1500-talet lämnar en spansk expedition de peruanska bergen i jakt på guld och rikedomar. När allt fler faror uppenbarar sig faller det på den hänsynslöse Don Lope de Aguirre att ta kommando. Men kommer han lyckas föra expeditionen till det gyllene El Dorado, eller kommer han i sin guldtörst leda dem in i döden? 

Brassed Off (1996)

Mark Herman | Engelska | 107 min

Grimley Colliery Brass Band är lika gammalt som gruvan där musikerna arbetar. Men vad ska hända med orkestern när gruvan stängs ner? Arbetarna måste kämpa för stadens framtid, och får just den injektion av energi de behöver, i och med nyinflyttade flygelhorn-spelaren Gloria. Kanske är det rent av tillräckligt för att ta dem till det nationella mästerskapet?

caravaggio.jpg

Caravaggio (1986)

Derek Jarman | Engelska | 93 min

Konstnären Michelangelo Merisi de Caravaggios får sin konst att verkligen spira, men samtidigt inleder han en relation med sin modell Ranuccio, och en annan med Ranuccios flickvän. Kärlekstriangeln som uppstår låter svartsjukan frodas, och slutar i något så brutalt som mord...

Chaplins pojke (1921)

The Kid

Charlie Chaplin | Engelska | 53 min

Charlie Chaplins första långfilm. En hjärteknipande historia som fortfarande är en av de mest rörande skildringarna av en förälder-barn-relation på film. Förvirrad Chaplin blir av en slump fosterfar åt en bebis, uppfostras vid livets hårda skola och blir sedermera hans oskiljaktiga hjälpreda.

The Circus (1928) onesheet 70×100 cm screen swe.jpg

Cirkus (1928)

The Circus

Charlie Chaplin | Engelska | 71 min

Med sin andra långfilm Cirkus vann Charlie Chaplin sin första Oscar, både för skådespel, manus, regi och produktion. I dag, snart en sekel senare, betraktas den som en av Chaplins allra främsta komedier.

De alskande

De älskande (1958)

Les amants

Louis Malle | Franska | 89 min

Hennes förmögne man hjälper inte, Jeanne Tournier är lika tom inombords ändå. Men trots att hon skaffar sig en älskare är hennes liv allt för tråkigt. Men ännu en affär kanske kan göra tillvaron lite mer spännande... De älskande är Louis Malles andra film, som hade premiär bara några månader efter hans debut med Hiss till galgen. Tillsammans utgör de fundamentet för den nymoderna franska filmen.

deepred_poster.jpg

Deep Red (1975)

Profondo Rosso

Dario Argento | Italienska | 120 min

Allt börjar med ett mord och ett barnskrik. Ett medium ser under en seans hur någon i hennes omgivning är skyldig. När hon senare sitter hemma i sin lägenhet blir hon överfallen och mördad. En granne ser dråpet genom fönstret, och slår sig samman med en reporter i jakten på ledtrådar som kan leda till mördaren. Det övernaturliga möter det bestialiska i vad som kallats Dario Argentos första mästerverk. Med musik av Goblin.

Den blå filmen (1993)

Trois couleurs : Bleu

Krzysztof Kieslowski | Franska/Polska | 98 min

Första delen i Trikoloren-trilogin. En bil går av vägen och två av dess tre passagerare dör. Den överlevande från kraschen är den unga kvinnan Julie. De två offren hennes dotter och hennes man. Julie har förlorat allt och fått hela sin verklighet bortryckt. Men har hon också, genom den tragiska olyckan, uppnått något som skulle kunna kallas frihet?

Den röda filmen (1994)

Trois couleurs : Rouge

Krzysztof Kieslowski | Franska | 99 min

Tredje delen i Trikoloren-trilogin. Valentine, en ung modell och student, möter en äldre pensionerad domare, av ren tillfällighet när hon kör på hans hund med sin bil. När hon kommer på att han avlyssnar sina grannars telefonsamtal börjar han berätta sitt livs historia, och hennes avsky vänds sakteliga till fascination och medlidande.

Den vita filmen (1994)

Trois couleurs : Blanc

Krzysztof Kieslowski | Polska/Franska | 91 min

Andra delen i Trikoloren-trilogin börjar med en skilsmässa, en man kastas ut i ett tomrum, förödmjukad av sin franska hustru. Han hamnar utan fotfäste i sitt hemland Polen. Hans väg tillbaka till självkänsla är en raffinerad hämnd mot sveket. Ett sätt att nå känslomässig jämlikhet.

DET ljUVA LIVET (1960)

La dolce vita

Federico Fellini | Italienska | 174 min

Skvallerjournalisten Marcello Rubini känner sig fångad i sin ytliga societetsexistens. Han romantiserar den sanna kärleken, men reagerar knappt ens när hans flickvän överdoserar piller. Istället drar hans jetsetlivsstil honom till lösa förbindelser och i synnerhet den svenskamerikanska skådespelarstjärnan Sylvia, i en fruktlös jakt på kärlek och lycka.

Diktatorn (1940)

The Great Dictator

Charlie Chaplin | Engelska | 120 min

Diktatorn utspelar sig i det fiktiva landet Tomanien och handlar om en fattig, judisk frisör och hans dubbelgångare, den karismatiske och judehatande diktatorn Adenoid Hynkel. Frisören, en lätt förvirrad veteran från första världskriget, gör vad han kan för att överleva i det judiska gettot, medan Hynkel hyser helt andra planer. Han vill lägga under sig hela världen.

dränkta_poster.jpg

Dränkta i nummerordning (1988)

Drowning by Numbers

Peter Greenaway | Engelska | 118 min

Cissie Colpitts har bekymmer med sin allt för flörtiga make, och bestämmer sig helt sonika för att dränka honom. Hennes dotter och syskondotter – som av en händelse båda två också heter Cissie Colpitts – är lika missnöjda med sina respektive, och bestämmer sig för att följa Cissie Colpitts den äldres fotspår. I nummerordning dränks de tre makarna i denna något absurda, folksageliknande Greenaway-dramakomedi. Vid sin release vann Dränkta i nummerordning priser för sin regi och sitt konstnärliga bidragande vid filmfestivalen i Cannes och Seattle International Festival, så väl som publikens pris vid Warsaw International Film Festival.

En alldeles särskild dag (1977)

Una giornata particolare

Ettore Scola | Italienska | 110 min

Den 8 maj 1938 var en alldeles särskild dag. Det var dagen då Hitler besökte Mussolini i Rom. Medan hemmafrun Antoniettas make och barn är ute och deltar i paraden, tvingas hon själv stanna hemma med hushållssysslor. Men på andra sidan gården ser hon Gabriele, en antifascist vars värme smittar av sig på omgivningen. Antonietta och Gabrieles dag blir sannerligen en alldeles särskild dag.

En dödsdömd har rymt (1956)

Un condamné à mort s'est échappé

Robert Bresson | Franska | 99 min

Året är 1943 i Lyon när motståndsrörelse-kämpen Fontaine tillfångatas av nazisterna och förs till ett fängelse fyllt till bredden av andra spioner och meningsmotståndare. Det är kyligt, Fontaine är undernärd och ljudet av avrättningar skär som en kniv genom fängelseväggarna. Fontaines enda alternativ till en säker död är att planera den mest extraordinära fängelseflykten i filmhistorien.

En kvinnas martyrium (1926)

La passion de Jeanne d'Arc

Carl Theodor Dreyer | 96 min

Rättegången mot martyren Jeanne d'Arc, samt hennes sista dagar i livet i den lika klassiska som enastående filmatiseringen av Carl Theodor Dreyer.

An angel at my table VoD svenska.jpg

En ängel vid mitt bord (1990)

An Angel at My Table

Jane Campion | Engelska | 158 min

I sin uppväxt passade Janet Frame inte in någonstans. Till och med efter sin lärarutbildning betraktades hon som en avvikelse och spärrades in på ett mentalsjukhus i nästan ett decennium. Men förändringen skulle komma, när Janet började skriva framgångsrika romaner. An Angel at My Table är baserad på Frames tre egna självbiografier, där hon berättar om sin udda uppväxt.

Pickpocket VoD.jpg

Ficktjuven (1959)

Pickpocket

Robert Bresson | Franska | 75 min

Michel beger sig till galoppbanan för att skaffa lite snabba pengar, fast för en simpel ficktjuv som Michel kommer dock inte pengarna från hästarna… Men trots hans fingerfärdighet arresteras Michel på väg ut från banan, och som vi vet är vägen bort från brottens bana en särdeles svår sådan. Ficktjuven behandlar dessa svårigheter i hur Michel balanserar sin småbrottslighet med sitt privatliv, innehållandes familj och kärlek såväl som död. Bresson var en av favoriterna hos den klassiska tidskriften Cahiers du cinema och betraktades som en av den europeiska filmhistoriens första auteurer. Kollegan Jean-Luc Godard yttrade vid tillfälle att “Robert Bresson är frask film, liksom Dostojevskij är den ryska romanen och Mozart den tyska musiken.”

Fitzcarraldo-(1982)-e-poster-swe.jpg

Fitzcarraldo (1982)

Werner Herzog | Tyska | 159 min

Det finns inga gränser för vad Brian Sweeney Fitzgerald skulle göra för operan. Den stora planen är att bygga ett operahus i djungeln, detta genom att bland annat hala en enorm flodbåt över ett mindre berg med hjälp från lokalbefolkningen. Men först behöver han finansiera projektet, vilket han ämnar göra genom att tjäna en förmögenhet i gummibranschen. Det kan väl sägas att Fitzgerald inte är en man som alla andra… Fitzcarraldo nominerades för både en BAFTA och en Golden Globe i kategorin för bästa utländska film, och Herzog vann ytterligare ett pris för bästa regi i Cannes för denna något absurda, men majestätiskt storslagna film. Inspirationskällan till filmen är den verkliga berättelsen om gummibaronen Carlos Fitzcarrald.

Fula, skitiga och elaka (1976)

Brutti, sporchi e cattivi

Ettore Scola | Italienska | 111 min

Med stor passion för nuet och glimten i ögat skildrade Scola efterkrigstidens Italien. Han kommenterade Italiens alla förändringar och kriser, politiska och ekonomiska och hur det påverkade de mänskliga förhållanden. Något som inte minst syns i hans satir över Roms nergångna kåkstäder I ”Fula, skitiga och elaka” där människorna lever i misär på en sophög som ett slags sentida motsvarighet till Vittorio De Sicas ”Miraklet i Milano”, men utan mirakel.

guldfeber_poster.jpg

Guldfeber (1942 - med berättarröst)

Gold Rush

Charlie Chaplin | Engelska | 72 min

Chaplins personliga favorit ur hans produktion. En ensam guldgrävare i jakt på berömmelse och rikedomar åker till Klondike för att finna lyckan. Lugn och förnöjd påbörjar han sitt grävande, tills en lika guldtörstande grävare av någon anledning misstar honom för en jättekyckling. Skosnören blir till spaghetti och brödstycken blir balletskor i en surrealistisk värld där Chaplin, alkemisten, förvandlar guld till poesi.

Hiroshima-Mon-Amour-(1959)-onesheet-70×100 cm-screen-swe.jpg

Hiroshima min älskade (1959)

Hiroshima mon amour

Alain Resnais | Franska | 88 min

I Hiroshima möts en fransk skådespelerska och en japansk arkitekt. Under en natt upplever de en passionerad förälskelse och anförtror varandra sina livsöden. De älskande dröjer sig kvar, oförmögna att stanna, oförmögna att lämna varandra, förlorade i ett evigt nu.

Med Hiroshima min älskade blev Alain Resnais en av förgrundsfigurerna i den nya franska vågen. Filmen är en gripande kärlekshistoria i atombombens skugga, efter Marguerite Duras Oscarsnominerade manus.

Hiss+till+galgen_atlanticposter.jpg

Hiss till galgen (1958)

Ascenseur pour l'échafaud

Louis Malle | Franska | 91 min

Jeanne Moreau i sin första roll som kvinnan som tillsammans med sin älskare planerar att utföra det perfekta mordet. Ett stilsäkert möte mellan klassisk noir, proto-nouvelle vague och en tidlös Bonnie & Clyde-berättelse, med utsökt originalsoundtrack av Miles Davis.

Land & frihet (1995)

Land and Freedom

Ken Loach | Engelska/Spanska/Katalanska | 109 min

Det är vår 1936, och den unge kommunisten David Carr lämnar Liverpool för att kämpa mot fascismen i Spanien. Ansluten till de Internationella brigaderna får David slåss sida vid sida med sina jämlikar, och bland dem finner han både vänskap och kärlek - men deras idealism sätts på prov när kamrater omkommer och brigadens allians slits isär.

Vivre sa vie Svenska.jpg

Leva sitt liv (1962)

Vivre sa vie

Jean-Luc Godard | Franska | 80 min

Unga Nana bestämmer sig för att lämna sin man och barn i jakt på skådespelarlycka. Men i misslyckandet drivs hon till prostitution för att över huvud taget kunna skrapa ihop till ett uthärdligt liv. Av alla regissörer som kommit ur den Franska Nya vågen är Jean-Godard den främste, och Leva sitt liv är mycket möjligt hans mest älskade verk.

Min sköna tvättomat (1985)

My Beautiful Laundrette

Stephen Frears | Engelska | 97 min

När unge pakistaniern Omar får ta över sin farbrors fallfärdiga tvättomat blir han allt mer involverad i den pakistanska gemenskapen i staden, så till den grad att han faller offer för ett överfall från ett högerextremt gäng. Men gängets ledare visar sig vara Omars barndomsvän Johnny, och för att arbeta sig igenom sina meningsskiljaktigheter återupptar de både sin gamla vänskap och en avbruten kärleksrelation.

Moderna tider (1936)

Modern Times

Charlie Chaplin | Engelska | 89 min

Man mot Maskin. Charlie Chaplin gestaltar den lille luffaren som kämpar för sitt liv vid det löpande bandet. Utsågs 1998 till en av de 100 bästa amerikanska filmerna någonsin av det amerikanska filminstitutet. Firar 80 år I år!

MR_VERDOUX20.jpg

Monsieur Verdoux (1947)

Charlie Chaplin | Engelska | 124 min

Efter att ha blivit uppsagd från sin bankmanstjänst bestämmer sig Henri Verdoux för att bemästra sol-och-vårandets konst, men med ett högst udda motiv. Med sluga lögner om sin identitet lockar han till sig kvinnor med löften om rikedomar och lyckliga äktenskap, men hans enda mål med relationerna är att mörda sina offer. Inspirerad av den verkliga franska seriemördaren Henri Désiré Landu gjorde Chaplin denna svarta komedi i svallvågorna av andra världskriget. Det skulle visa sig vara ett misstag, då publiken gärna undvek mörka filmer under denna tid, men i efterhand betraktas Monsieur Verdoux både som ett bevis på Chaplins mångfald och en milsten bland mörka komedier.

NATTPORTIEREN (1974)

Il portiere di notte

Liliana Cavani | Engelska | 118 min

Tolv år har gått sen andra världskrigets slut, när SS-officeren Max och förintelseöverlevaren Lucia möts igen. Max arbetar som nattportier, Lucia är dirigent, och medan Max ägnat de gångna åren åt att förinta bevisen mot hans brott, sitter Lucia på bevis som inte går att förinta. Istället återupptar de sin sadomasochistiska relation från förr.

Nosferatu VOD.jpg

Nosferatu - the vampyre (1979)

Nosferatu: Phantom der Nacht

Werner Herzog | Tyska | 107 min

Den klassiska Dracula-myten återberättas här på ett sätt som ingen annan än Werner Herzog skulle kunna förmå. Nosferatu har hyllats för sina skräckelement såväl som porträttet av vampyrens sorgligt obotliga ensamhet. Inspirerad av Murnaus film med samma titel från 1922, blev Herzogs Nosferatu mångfaldig prisvinnare och nominerades bland annat till Guldbjörnen vid Berlins filmfestival.

Orlando (1992)

Sally Potter | Engelska | 89 min

I Sally Potters Orlando, efter Virginia Woolfs klassiker med samma namn, gör Tilda Swinton titelrollen till helt sin egen och filmen berättar den ikoniska historien om en yngling som byter kön mellan man och kvinna över seklernas gång. 

pianot_poster.jpg

Pianot (1993)

The Piano

Jane Campion | Engelska | 121 min

En av vår tids största historiska draman, gjord av den enda kvinnan som vunnit Guldpalmen. Med fantastisk musik av Michael Nyman. Belönades med inte mindre än 3 Oscarstatyetter för Bästa skådespelare, Bästa biroll och Bästa manus.

Querelle (1982)

Rainer Werner Fassbinder | Engelska | 108 min

Rainer Werner Fassbinders Querelle, efter Jean Genets Matrosen och stjärnan, med Brad Davis, Franco Nero och Jeanne Moreau blev hans sista och mest omdiskuterade film och en av hans mest egensinniga.

In the Realm of the Senses (1976) onesheet 70×100 cm screen swe.jpg

Sinnenas rike (1976)

Ai no korîda

Nagisa Oshima | Japanska | 109 min

En förbjuden relation mellan tjänsteflickan Sada och hennes husbonde får ett tragiskt slut - en verklig händelse som skakade kejsardömet Japan 1936. När japanska nya vågen-regissören Nagisa Oshima tolkade den gripande historien i den kontroversiella Sinnenas Rike fyrtio år senare, totalförbjöds filmen i ett flertal länder för sina explicita scener, av erotisk och våldsam natur. Även i Sverige orsakade den en hetsig debatt i medierna när den äntligen fick biopremiär, men hyllas idag den för sitt bedövande vackra bildspråk.

STADENS LJUS (1931)

City Lights

Charles Chpalin | Engelska | 81 min

Planlöst strosande längs stadens gator stöter en luffare ihop med en blind blomsterflicka. Men eftersom hon är blind kan hon inte se vem luffaren är, och misstar honom för en rikeman. Så bra, kan tyckas, då luffaren förälskar sig i flickan. Senare råkar luffaren rädda livet på en full miljonär - som blir hans bästa vän - och kommer ett steg närmre den person flickan tror att han är. Desto mindre bra att miljonären inte känner igen luffaren när han nyktrat till…

Suspiria-poster.jpg

Suspiria (1977)

Dario Argento | Engelska | 98 min

Ovetande om vad som komma skall anländer Suzy Bannion till prestigefulla balletskolan Tanz Dance. Det är sent på kvällen, mitt i ett åskoväder, och hon möts av att en skräckslagen student flyr skolan. När terminen väl kommit igång dröjer det inte länge innan Suzy inser att något är fel, och hennes tid på akademien blir till en övernaturlig mardröm kantad med en rad mystiska mord...

Tecknarens Kontrakt_poster.jpg

Tecknarens kontrakt (1982)

Peter Greenaway | Engelska | 108 min

Mr. Neville, en konstnär med alldeles för gott självförtroende, anlitas av Mrs. Herbert för att måla tolv bilder av hennes förmögne makes egendom. Men när Mr. Herbert plötsligt hittas mördad, och föremål som kan kopplas till hans död återfinns i Mr. Nevilles målningar uppstår oundvikliga misstankar.

Veronikas dubbelliv (1991)

La double vie de Veronique

Krzysztof Kieslowski | Franska/Polska | 98 min

Weronika bor i Polen. Véronique bor i Paris. Även om de inte känner varandra, råkar de av ett märkligt sammanträffande vara identiska. Inte bara till utseendet, utan hela deras liv tycks underligt sammanflätade – genom ett mystiskt känslomässigt band som sammanbinder de två, överskridande språk och geografiska gränser.

Vi ses igen, barn (1987)

Au revoir les enfants

Louis Malle | Franska/Engelska/Tyska/Grekiska | 104 min

Andra världskriget pågår i Frankrike, när 12-åriga Julien motvilligt återvänder till sin katolska internatskola. Första kvällen träffar han en ny pojke, Jean, en judisk flykting som får skydd av rektorn. En film om rivalitet och vänskap, tolerans och den stora faran i ignorans.

 

zoo.jpg

A Zed & Two noughts (1985)

Peter Greenaway | Engelska | 115 min

I en märklig bilkrock med en svan förlorar zoolog-tvillingarna Oswald och Oliver sina respektive fruar, medan Alba som körde bilen bara förlorar ena benet. Brödernas sorg leder dem in på en fixering av döden och naturens nedbrytning av människokött, och när deras fixering blir besatthet bestämmer de sig för att studera nedbrytandet av en människa - Alba.

För bokningar kontakta Johannes Glaumann på johannes.glaumann@nonstopentertainment.com