Angelospriset till DRÖM VIDARE vid världspremiären i Göteborg

Rojda Sekersöz långfilmsdebut Dröm vidare har tilldelats svenska kyrkans filmpris Angelopriset. Priset överlämnades av biskop Caroline Krook vid världspremiären av Dröm Vidare på biograf Draken lördag kväll.

Angelospriset är Svenska kyrkans filmpris med en prissumma på 50 000 kronor. Nominerade är de svenska långfilmer som har premiär på Göteborg Film Festival 2017.

Motiveringen lyder: För den trovärdiga skildringen av en ung kvinnas kamp att finna sin identitet och att orka vara den trogen. Regissören Rojda Sekersöz långfilmsdebut imponerar i skildringen av vänskapsrelationer på gott och ont och visionen av att det aldrig är för sent att börja på nytt. 

I juryn satt Mikael Ringlander, juryns ordförande, präst och projektledare Se Människan, Kultursamverkan, Göteborgs stift, Roland Hedlund, SVT producent/projektledare, Caroline Krook, biskop emerita i Svenska kyrkan, ordförande Sigtunastiftelsen.

Priset delades ut av biskop Caroline Krook.

 

På fredag har Dröm Vidare chans att vinna en Dragon Award Best Nordic Film med en prissumma på en miljon kronor.

Dröm Vidare har biopremiär över hela Sverige den 17 mars 2017.

 

Om DRÖM VIDARE (nominerad Dragon Award Best Nordic Film)

Mirja måste finna sin plats i världen efter ett avtjänat fängelsestraff. När hon lyckas få ett jobb som hotellstäderska börjar hon leva ett dubbelliv. Hon slits mellan sin sjuka mamma och sina gamla vänner, som varit som hennes riktiga familj. Dröm vidare är en coming of age historia om vuxna kvinnor, en lika verklighetsnära som drömsk film om vänskap, lojalitet och klass.

Dröm vidare är regisserad av långfilmsdebuterande Rojda Sekersöz, efter ett originalmanus av Johanna Emanuelsson, och handlar om Mirja som måste finna sin plats i världen efter ett avtjänat fängelsestraff. Den är är en coming of age historia om vuxna kvinnor, en lika verklighetsnära som drömsk film om vänskap, lojalitet och klass. I rollerna syns Evin Ahmad (Ett öga rött, Blå ögon, I nöd eller lust), Gizem Erdogan (Svenskjävel), Malin Persson (Den allvarsamma leken, Juicebaren, Midnattssol), Anna Bjelkerud (Guldbaggebelönad för Hotell), Outi Mäenpää (Guldbaggebelönad för Svinalängorna) och debuterande Segen Tesfai. För filmfotot står Gabriel Mkrttchian (Siv sover vilse, Boys, Pleasure).

Dröm vidare är producerad av Agneta Fagerström Olsson och Annika Hellström på 2afilm, som tidigare producerat flerfaldigt Guldbaggebelönade Flocken, en film som även vann Kristallbjörnen i Berlin.

Svensk biopremiär 17 mars

Efterlängtat biograftillskott i Stockholm: NonStop Entertainment och Njutafilms öppnar kvalitetsbiograf på Sankt Eriksplan

Biografen Capitol på Sankt Eriksplan från 1926 får nytt liv. Filmdistributörerna NonStop Entertainment och Njutafilms har idag tecknat hyresavtal med Bostadsrättsföringen Gjutaren Mindre 3 om att renovera och bygga om biografen Capitol på Sankt Eriksgatan 82 till en modern biograf med tre salonger av internationellt snitt. Biografen ska ha en tydlig kvalitetsfilmsprofil, och utöver stans bästa filmupplevelser kommer biografen att erbjuda mat och dryck.

Dröm vidare av Rojda Sekersöz får världspremiär i tävlan på Göteborg Film Festival

Foto: Alexandra Aristarhova

Foto: Alexandra Aristarhova

Rojda Sekersöz långfilmsdebut Dröm vidare, med bland andra Evin Ahmad och Gizem Erdogan i rollerna, får världspremiär i Göteborg Film Festivals huvudsektion, där den är med och tävlar om en Dragon Award för Bästa film. Vidare kommer Lady Macbeth, som hyllats sedan premiären i Toronto, att tävla i kategorin Ingmar Bergman International Debut Award och regissören William Oldroyd gästar Göteborg.


NonStop Entertainments filmer på Göteborg Film Festival:

DRÖM VIDARE (nominerad Dragon Award Best Nordic Film)
Dröm vidare är regisserad av långfilmsdebuterande Rojda Sekersöz, efter ett originalmanus av Johanna Emanuelsson, och handlar om Mirja som måste finna sin plats i världen efter ett avtjänat fängelsestraff. Den är är en coming of age historia om vuxna kvinnor, en lika verklighetsnära som drömsk film om vänskap, lojalitet och klass. I rollerna syns Evin Ahmad (Ett öga rött, Blå ögon, I nöd eller lust), Gizem Erdogan (Svenskjävel), Malin Persson (Den allvarsamma leken, Juicebaren, Midnattssol), Anna Bjelkerud (Guldbaggebelönad för Hotell), Outi Mäenpää (Guldbaggebelönad för Svinalängorna) och debuterande Segen Tesfai. För filmfotot står Gabriel Mkrttchian (Siv sover vilse, Boys, Pleasure).
Dröm vidare är producerad av Agneta Fagerström Olsson och Annika Hellström på 2afilm, som tidigare producerat flerfaldigt Guldbaggebelönade Flocken, en film som även vann Kristallbjörnen i Berlin.
Svensk biopremiär 17 mars
Rojda Sekersöz och huvudrollsinnehavarna besöker Göteborg 28-29 januari


LADY MACBETH (nominerad Ingmar Bergman International Debut Award)
Lady Macbeth, en ung kvinna i 1800-talets England, säljs av sin far till en rik medelålders man för att bli hans fru. Fast i ett kärlekslöst äktenskap, helt isolerad från vänner och familj, kämpar hon för att finna minsta lycka i tillvaron. När hon inleder en affär med en av sin mans anställda flammar livsgnistan upp till en okontrollerbar låga.
William Oldroyds viktorianska tragedi Lady Macbeth, baserad på ryska författaren Nikolai Leskovs roman, har hyllats unisont sedan världspremiären på Toronto Filmfestival, för sin skickliga regi och modernitet. I och med filmen etablerar huvudrollsinnehavaren Florence Pugh sig som en av Europas mest lysande unga stjärnor.
Svensk biopremiär hösten 2017
William Oldroyd besöker Göteborg 3-5 februari

 

TOM OF FINLAND (Invigningsfilm samt nominerad Dragon Award Best Nordic Film)
Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland, men livet i fredstid visar sig lika tuff. Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko. Att uttrycka kärleken öppet leder till trakasserier och straffpåföljder. Men under pseudonymen "Tom of Finland" finner hans åtrå och längtan ett uttryck i homoerotiska läderfantasier. Toukos kontroversiella konst blir en väg till frigörelse, såväl för honom personligen som för gaycommunityt i stort.
Tom of Finland är baserad på den verklige Touko Laaksonens spektakulära liv. Från det krigshärjade Finland via Berlin till Kaliforniens liberala 70-talsparadis, och hur hans bilder uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män. Tom of Finland får världspremiär som invigningsfilm på Göteborg Film Festival.
Svensk biopremiär 3 mars
Vid invigningen på Draken 27 januari närvarar Dome Karukoski (regissör), Pekka Strang (skådespelare), Lauri Tilkanen (skådespelare), Aleksi Bardy (producent), Miia Haavisto (producent) och Annika Sucksdorff (producent)

 

UNA
En dag dyker plötsligt Una (Rooney Mara) upp på Rays (Ben Mendelsohn) arbetsplats. Tio år tidigare var de grannar, och Ray förstörde den då 13-åriga flickans liv. Nu är hon vuxen och vill ställa honom till svars. Den erkända teaterregissören Benedict Andrews (berömd för sina banbrytande Shakespeareuppsättningar) filmdebuterar med en psykologisk djupdykning där luften vibrerar mellan de nyansrikt tecknade karaktärerna. Mara och Mendelsohn briljerar i en film som utan sensationalism eller förenkling ställer svåra moraliska frågor om övergrepp och skuld, ackompanjerat av stilsäkert bildberättande och PJ Harvey.
Svensk premiär våren 2017
Regissör Benedict Andrews besöker Göteborg under festivalen

 

NATTPORTIEREN
Nattportieren i regi av Liliana Cavani från 1974 blev Charlotte Ramplings genombrottsfilm och handlar om en före detta koncentrationslägerfånge, Lucia, som tretton år efter krigsslutet möter en gammal SS-officer, Maximilian spelad av Dirk Bogarde. Lucia träffade Maximilian i koncentrationslägret och hade ett mycket kluvet förhållande till honom och efter en tid inleder de en relation med sadomasochistiska tendenser.
Svensk biopremiär 10 mars som en del av NonStop Timeless


THE RIOT CLUB
Förstaårseleverna Miles och Alistair ska under en utekväll försöka bevisa att de har vad som krävs för att vara med i The Riot Club, en liten traditionstyngd elitklick på anrika Oxforduniversitetet. De kallar sig själva och varandra för gentlemän, men det finns inget gentlemannamässigt över deras beteende.
An Education-regissören Lone Scherfig beger sig återigen till de konservativa brittiska skolmiljöerna. The Riot Club är en thriller i universitetsmiljö som kretsar kring makt, privilegier och gruppdynamik när den är som allra mest destruktiv. Filmen är baserad på den hyllade pjäsen Posh av Laura Wade.
VOD-aktuell

 

För intervjuförfrågningar eller mer information, kontakta:
Sofia Dahlén, NonStop Entertainment
sofia@etpr.se / 0762827125

 

Tom of Finland inviger Göteborg Film Festival

Filmen om gayikonen Tom of Finland kommer att ha världspremiär som invigningsfilm på Göteborg Film Festival 2017. Invigningen håller enligt tradition hus på biograf Draken i Göteborg, festivalens 40-årsjubileum till ära visas invigningsfilmen även på hela 40 platser runt om i regionen. Tom of Finland är uttagen till Göteborg Film Festivals huvudsektion, och är därmed med och tävlar om en Dragon Award. Filmen får sedan biopremiär 3 mars.

Vid invigningen på Draken 27 januari närvarar Dome Karukoski (regissör), Pekka Strang (skådespelare), Lauri Tilkanen (skådespelare), Aleksi Bardy (producent), Miia Haavisto (producent) och Annika Sucksdorff (producent).

Vi är väldigt stolta över att visa Tom of Finland som invigningsfilm. Det är en vacker, intelligent och djupt rörande skildring av ett fascinerande livsöde och ett unikt konstnärsskap. Tom of Finland är en konstnärligt stark film med stor internationell attraktionskraft, vilket gör den perfekt som invigningsfilm på Göteborg Film Festival, säger Göteborg Film Festivals konstnärliga ledare Jonas Holmberg.

Tom of Finland skildrar Touko Laaksonens spektakulära livsresa och hur hans banbrytande konst uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män. Det är en gripande film om kärlek, mod och frihet.

Filmen har växt från att vara en berättelse om en konstnär till att handla om yttrandefrihet, om vårt samhälle, säger regissör Dome Karukoski. Det är en stor ära för oss att få öppna en prestigefylld filmfestival som Göteborg Film Festival.

Touko Laaksonen var en kosmopolit, förutom finska talade han flytande svenska, tyska och engelska. Han reste mycket och hans konst har funnit hem över hela jorden. Göteborgs Film Festival blir början på Tom of Finland-filmens resa ut i världen, lovar Aleksi Bardy som är en av filmens producenter samt filmens manusförfattare.

Synopsis:
Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland, men livet i fredstid visar sig lika tuff. Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko. Att uttrycka kärleken öppet leder till trakasserier och straffpåföljder. Men under pseudonymen "Tom of Finland" finner hans åtrå och längtan ett uttryck i homoerotiska läderfantasier. Toukos kontroversiella konst blir en väg till frigörelse, såväl för honom personligen som för gaycommunityt i stort.

Tom of Finland är baserad på den verklige Touko Laaksonens spektakulära liv. Från det krigshärjade Finland via Berlin till Kaliforniens liberala 70-talsparadis, och hur hans bilder uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män.

Tom of Finland är regisserad av en av Finlands främsta regissörer, flerfaldigt Jussi-belönade Dome Karukoski, vars tre senaste filmer haft världspremiär på filmfestivalen i Toronto, och som förärats med en plats på Varietys Top 10 Directors To Watch-lista. Dome Karukoski har genom sitt regissörskap utforskat sprickor i det finska samhället även tidigare, kanske tydligast i Lejonhjärtat (2013), där den finska nazisten Teppo försöker lämna sitt förflutna. 

Tom of Finland-premiären är en del av Finlands 100-årsfirande 2017. 2017 är även det första året som Finland tillåter samkönade äktenskap (den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft i mars 2017).

Tom of Finland får svensk biopremiär 3 mars.


Följ Tom of Finland på sociala medier:
Facebook: Facebook.com/tomoffinlandmovie
Twitter: @ToFmovie
Instagram: @tomoffinlandmovie

Hashtag: #TomOfFinlandMovie #TomOfFinlandElokuva

Raoul Peck besöker Stockholm i samband med premiären av I Am Not Your Negro

Raoul Peck besöker Stockholm i samband med premiären av I Am Not Your Negro

Den haitiske filmskaparen Raoul Pecks senaste långfilm I Am Not Your Negro utforskar den afroamerikanska historien. Med Samuel L. Jackson som berättarröst tar filmen avstamp i författaren James Baldwins skildringar av vännerna Malcolm X, Martin Luther King Jr och Medgar Evers. Den av både kritiker och publik hyllade I Am Not Your Negro kommer att ha nordisk premiär på Tempo Dokumentärfestival, som äger rum 6–12 mars 2017. Svensk biopremiär är den 17 mars. Raoul Peck besöker Stockholm i samband med Tempo.

Kasper Collins internationellt hyllade I CALLED HIM MORGAN får svensk biopremiär med NonStop Entertainment våren 2017

I Called Him Morgan är svenska regissören Kasper Collins film om jazzlegenden Lee Morgan och hans partner Helen Morgan ­– som sköt honom till döds. Filmen har gjort en succéartad turné över hela världen, med strålande mottagande på filmfestivaler i New York, London, Venedig och Toronto. Våren 2017 får filmen svensk biopremiär, distributör är NonStop Entertainment.

KARL MARX CITY och PREVENGE får svensk premiär med NonStop Entertainment - intervjumöjligheter under Stockholms filmfestival

NonStop Entertainment har tagit hem de nordiska rättigheterna till PREVENGE, Alice Lowes långfilmsdebut som regissör, i vilken hon själv också spelar huvudrollen som en gravid kvinna vars foster säger åt henne att mörda. NonStop Entertainment har även köpt rättigheterna till den hyllade dokumentären KARL MARX CITY där Petra Epperlein söker förklaringen till sin fars självmord, och finner ett förflutet som Stasi-informatör. Båda filmerna visas under Stockholms filmfestival i november, med besök av regissörerna. Svensk premiär blir sedan våren 2017.

Ira Sachs, Laura Albert (JT LeRoy), Rachel Tunnard och Cristian Mungiu till Stockholms filmfestival

Regissörerna Ira Sachs (Little Men), Cristian Mungiu (Graduation) och Rachel Tunnard (Adult Life Skills) och författaren Laura Albert, aktuell i Author: The JT LeRoy Story, besöker Stockholm i november med anledning av Stockholms filmfestival. Under festivalen visas även bland andra Park Chan-wooks The Handmaiden, Todd Solondzs Weiner-Dog, Jim Jarmuschs The Stooges-dokumentär Gimme Danger och årets mest spårade skräckfilm The Greasy Strangler. Dessutom nypremiär för Ettore Scolas En alldeles särskild dag.

Formel 1-legenden Ronnie Petersons liv blir film – SUPERSWEDE får premiär 2017

Sveriges mest framgångsrika Formel 1-förare någonsin, Ronnie Peterson, var arbetargrabben från Örebro som i rasande fart blev känd som ”Superswede” för miljontals fans. Paralleller kan dras till Zlatans status idag. Nu görs en dokumentärfilm om hans liv som tragiskt slutade med en våldsam krasch 1978 – och en hel värld tappade andan. Filmen, som kommer heta Superswede, har biopremiär hösten 2017 och kommer efter biofönstret att gå upp exklusivt på streamingtjänsten Viaplay under våren 2018 som en Viaplay Originalfilm.

Återse oförglömliga Kieślowski & Scola-filmer under tidlös filmfestival i Stockholm

Återse oförglömliga Kieślowski & Scola-filmer under tidlös filmfestival i Stockholm

Den 25-28 augusti bjuder NonStop Entertainment in till Timeless-festival på Bio Rio och Zita i Stockholm där publiken får chansen att återse några av världens främsta filmskatter på bio tillsammans med Peter Birro och Hynek Pallas. Denna första Timeless-festival har italienskt och polskt tema och fokuserar på nyligen bortgågne Ettore Scola, Marcello Mastrionnni och Krzysztof Kieślowski. Festivalen arrangeras av NonsStop Entertainment i samarbete med Bio Rio, Zita, Polska Institutet och Italienska Institutet.