Svenska Filminstitutet ger extra lanseringsstöd till Oscarskampanj för Jag är Ingrid.

Svenska filminstitutet delar ut ett internationellt lanseringsstöd till en Oscarskampanj för Stig Björkmans Jag är Ingrid. i kategorin Bästa dokumentärfilm.

Idag tillkännagav Svenska Filminstitutet att man utöver det internationella lanseringsstöd som utgår till det svenska Oscarsbidraget Roy Anderssons En duva satt på en gren ger Jag är
Ingrid. ett särskilt lanseringsstöd för en Oscarskampanj. Kategorin för Jag är Ingrid är Bästa Dokumentärfilm. Oscarsgalan äger rum den 28 februari.

- Det är oerhört roligt att ha detta stöd i ryggen från Svenska Filminstitutet när nu "Jag är Ingrid." fortsätter sin resa ut i världen, säger filmens regissör Stig Björkman.

Producent Stina Gardell fortsätter
- Vi är väldigt glada att vår US Distributör Rialto Film ihop med Pretty Pictures valt att satsa på en Oscarskampanj. Och att nu Svenska Filminstitutet hjälper till genom detta lanseringsstöd känns hedrande från svenskt håll. Tänk om Ingrid Bergman vinner sin fjärde Oscar..

Jag är Ingrid. är regisserad av Stig Björkman på initiativ av Isabella Rossellini och producerad av Stina Gardell/Mantaray Film. Ingrid Bergmans röst görs av Alicia Vikander, filmmusiken av Michael Nyman och slutlåten är specialskriven av Eva Dahlgren. Filmen hade premiär i fredags den 28 augusti och sågs under premiären av 18 484 besökare vilket är den näst bästa öppningshelgen för en dokumentärfilm i modern tid.

Följande personer i Oscarskommittén har beslutat:

Anders Habenicht, utsedd av Teaterförbundet
Jörgen Bergmark, utsedd av Teaterförbundet
Zoran Slavic, utsedd av Sveriges Filmuthyrareförening
Jan Lumholdt, utsedd av Svenska Filmkritikerförbundet
George Ivanov, utsedd av Svenska Filminstitutet
Charlotta Denward, utsedd av Film- & TV-producenterna
Sören Staermose, utsedd av Film- & TV-producenterna

Amanda BergComment