Världspremiär för filmen om Ingrid Bergman på Cannes Filmfestival 2015

Den 29 augusti 2015 skulle en av världens mest mytomspunna skådespelerskor, Ingrid Bergman, ha fyllt 100 år. Firandet inleds redan i maj, då Cannes filmfestival tillägnar henne en hel sektion, låter henne pryda den officiella postern, och har världspremiär för Stig Björkmans film JAG ÄR INGRID som ger liv åt den skatt av eget material som Ingrid Bergman själv filmade. Resultatet är en unik dokumentär om historien bakom ett av världens mest välkända ansikten. Med medverkan från Ingrid Bergmans fyra barn: Isabella , Roberto och Ingrid "Isotta" Rossellini, och Pia Lindström. Alicia Vikander gör Ingrid Bergmans röst. Den 28 augusti 2015 har JAG ÄR INGRID svensk biopremiär. 

- Jag är jätteglad och det är min producent Stina Gardell och min klippare Dominika Dabenbüchel också. Vi har jobbat mycket och länge med denna film, säger regissör Stig Björkman.

Våren 2011 träffar Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini på filmfestivalen i Berlin. Isabella föreslår att han ska "göra en film om mamma". Genom Isabella får Stig och producent Stina Gardell tillgång till en av filmhistoriens största skådespelerskor, och möjligheten att berätta Ingrid Bergmans historia med hennes egna ord och bilder. Ingrid var nämligen själv en entusiastisk fotograf och filmare. 

Sjufaldigt Oscarsnominerade och trefaldigt Oscarsbelönade Ingrid Bergman var en av Hollywoods gulderas starkast lysande stjärnor, med storslagna prestationer i klassiker som Casablanca (1942), Gasljus (1944), Notorious! (1946) och Höstsonaten (1978). Historien om hur en svensk flicka blev en av Hollywoods mest älskade skådespelerskor, och detaljerna kring skandalen som följde då hon plötsligt lämnade allt för Italien och sin stora kärlek Roberto Rossellini, väcks nu till liv. Genom aldrig förr skådat bildmaterial, privata filmer, nyfynna dagböcker och brev, och intervjuer med Ingrid Bergmans barn, presenterar JAG ÄR INGRID ett personligt och fängslande porträtt som avslöjar en kvinna med obestridlig viljestyrka, stor talang och en radikal syn på karriär, moderskap och kärleksliv. 

Ingrid Bergmans röst görs av Alicia Vikander, medverkar i filmen gör även Ingrid Bergmans fyra barn Isabella Rossellini, Roberto Rossellini, Ingrid Rossellini och Pia Lindström. Musiken görs av Michael Nyman (Pianot, Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare) och Eva Dahlgren står för b-foto samt har specialkomponerat filmens temalåt. 

JAG ÄR INGRID är producerad av Stina Gardell/Mantaray Film i samproduktion med Jonas Gardell Produktion, Spellbound Capital och Filminvestering i Örebro genom Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT, Chimney Pot och NTR med stöd av Svenska Filminstitutet, Creative Europe, Nordisk Film & TV Fond, ZDF /ARTE, YLE och Konstnärsnämnden 
JAG ÄR INGRID har världspremiär på Cannes filmfestival 2015. Filmen får sedan svensk biopremiär 28 augusti 2015, veckan då Ingrid Bergman skulle ha fyllt 100 år. Nordisk distributör är NonStop Entertainment
 

SannaComment