Kasper Collins internationellt hyllade I CALLED HIM MORGAN får svensk biopremiär med NonStop Entertainment våren 2017

I Called Him Morgan är svenska regissören Kasper Collins film om jazzlegenden Lee Morgan och hans partner Helen Morgan ­– som sköt honom till döds. Filmen har gjort en succéartad turné över hela världen, med strålande mottagande på filmfestivaler i New York, London, Venedig och Toronto. Våren 2017 får filmen svensk biopremiär, distributör är NonStop Entertainment.

En snöig natt i februari 1972 sköts den populäre jazzmusikern Lee Morgan till döds av sin sambo Helen, mitt under ett gig på en klubb i New York. Mordet kom som en chock i jazzvärlden, och minnet av den kvällen gäckar fortfarande de som kände paret Morgan. I I Called Him Morgan skildrar Kasper Collin två unika personligheter, och musiken som förde dem samman. Det är en film om kärlek, jazz och ett svunnet New York.

I Called Him Morgan hade världspremiär på Venedigs filmfestival och har därefter visats i den officiella selektionen på de prestigefulla festivalerna i Toronto, New York, Telluride och London. Filmen har hyllats av en enad presskår, bland annat med en femstjärnig recension i The Guardian, Time Magazine skriver "suverän", Variety kallar den för "en triumf", The New Yorker valde ut den som en av New York Filmfestivals tre "Breakout films", och den amerikanska nöjessajten Vox tippar på en Oscarsnominering så småningom.

Jag ser med stor glädje fram emot samarbetet med NonStop Entertainment för den svenska releasen av kärlekshistorien I Called Him Morgan. Bland många av dem som kände Lee och Helen är Helen lika mycket kvinnan som räddade Lee som kvinnan som dödade honom. För mig är filmen en hyllning till dem båda och till den fantastiska musiken som förde dem samman. Jag vill rikta ett tack till alla som bidragit till den här filmen och framförallt en oändlig tacksamhet till de som gjort och gör den här musiken möjlig. Jag har svårt att tänka mig mitt liv utan den, säger Kasper Collin, regissör och producent I Called Him Morgan

I november har I Called Him Morgan nordisk premiär på Stockholms filmfestival och våren 2017 får filmen efterlängtad biopremiär över hela Sverige med NonStop Entertainement som distributör (ungefär samtidigt som den går upp på amerikanska biografer). NonStop Entertainment är distributören bakom succédokumentärerna Jag är Ingrid och oscarsvinnande Searching for Sugar Man, samt den kommande filmen om Ronnie Petersson.

Vi har följt Kaspers unika filmskapande sedan debuten om Albert Ayler var i klippning och är nu otroligt glada och stolta att kunna distribuera hans andra film. Den fantastiska och precisa I Called Him Morgan, är den senaste i raden av högkvalitativa svenska dokumentärer vi tar oss an, med Searching For Sugarman som mest uppenbara och närliggande referens, säger Jakob Abrahamsson, VD NonStop Entertainment
 

I Called Him Morgan är producerad av Kasper Collin för Kasper Collin Produktion, med foto av Bradford Young (Selma, Arrival), och är klippt av Hanna Lejonqvist, Eva Hillström, Dino Jonsäter och Kasper Collin. Filmen har fått stöd från Svenska Filminstitutet genom konsulent Lars G. Lindström, och är en samprodution med SVT och Film Väst. I Called Him Morgan säljs internationellt av Submarine Entertainment.

För mer information, kontakta:
Sofia Dahlén, NonStop Entertainment
sofia@etpr.se / +76 282 71 25
 

I Called Him Morgans officiella hemsida: www.icalledhimmorgan.com
Facebooksida: www.facebook.com/icalledhimmorgan
Instagram: www.instagram.com/icalledhimmorgan
Twitter: @ICHMorgan

 
Ett urval av internationella pressreaktioner:
The Guardian: https://www.theguardian.com/film/2016/sep/12/i-called-him-morgan-review-jazz-kasper-collin-lee-morgan
Variety: http://variety.com/2016/film/reviews/i-called-him-morgan-review-1201851587/
Time Magazine: http://time.com/4488759/moonlight-tiff-toronto-international-film-festival/
The New Yorker: http://www.newyorker.com/magazine/2016/10/03/new-york-film-festivals-breakout-films
Vox: http://www.vox.com/2016/9/19/12951156/fall-movies-preview-2016-la-la-land
The Playlist: http://theplaylist.net/jazz-doc-called-morgan-lively-moving-portrait-music-love-murder-tiff-review-20160918

Sofia DahlénComment