Chaplin, Potter, Fassbinder & Kieślowski; NonStop Entertainment ger världens bästa filmer nytt liv på biograf i höst!

I höst rullar filmdistributören NonStop Entertainment ut några av världens mest älskade filmklassiker på de svenska biograferna under etiketten NonStop Timeless. Först ut är Sally Potters och Rainer Werner Fassbinders respektive geniala filmatiseringar av Virginia Woolfs och Jean Genets klassiker Orlando och Querelle. Hösten fortsätter sedan med Krzysztof Kieślowski, vars bortgång för 20 år sedan berövade Europa en av sina främsta genier och den alltid aktuelle Charlie Chaplin, vars Moderna tider firar 80 år i år. 
 
NonStop Entertainment som till vardags distribuerar filmer som nya klassiker som Jag är Ingrid, Klanen, Heart of a Dog, Peggy Guggenheim – Art Addict ochLeviatan, lanserar i höst en den nya etiketten NonStop Timeles, några av filmhistoriens bästa och mest omtyckta filmer får nypremiär på biograf och i förlängningen på video on demand och DVD och TV.
 
 - Vi har plockat skatter ur filmhistorien som vi tror att publiken vill se igen på bio. Filmer som är ständigt aktuella och sätter såväl vår historia som vår samtid i nytt ljus. Filmer som man vill se eller se om. Det är också vårt sätt att råda bot på den märkliga klassikertorka som har inträtt sedan dvdmarknaden började dala. Vi vet att det finns en stor publik för filmhistoriens finaste titlar, både på biograf och hemmavid, det handlar om att tillgängliggöra och kontextualisera titlarna för att göra dem aktuella och brännande igen. säger Jakob Abrahamsson VD på NonStop Entertainment. 
 
- Vi jobbar hårt med att sätta samman ett så spännande och utmanande program som möjligt, med filmer från olika tidsperioder, länder, upphovspersoner och med spännvidd på teman och innehåll, samt att paketera dem på ett relevant och inbjudande sätt, så att vi tar bort så många trösklar som möjligt för biobesökaren och hemmatittaren. Säger Candace Droguett, projektledare för NonStop Timeless
 
Projektet är långsiktigt och NonStop Entertainment har redan förvärvat rättigheterna till en rad oförglömliga klassiker, varav några får reguljär nypremiär på biograf och andra kommer finnas tillgängliga för biografer som vill ordna specialvisningar, festivaler, cinematek, filmklubbar, filmstudios och ytterligare kommer direkt på digital hyr och köpvideo och DVD.
 
Den första NonStop Timeless-biosäsongen innehåller följande titlar:
 
Orlando (1992) och Querelle (1982) – Premiär 22 juli
I Sally Potters Orlando, efter Virginia Woolfs klassiker med samma namn, gör Tilda Swinton titelrollen till helt sin egen och filmen berättar den ikoniska historien om en yngling som byter kön mellan man och kvinna över seklernas gång. Rainer Werner Fassbinders Querelle, efter Jean Genets Matrosen och stjärnan, med Brad David, Franco Nero och Jeanne Moreau blev hans sista och mest omdiskuterade film och en av hans mest egensinniga. Både Orlando och Querelle får nypremiär på biograf i samband med SthlmPride 22 juli.
 
Krzysztof Kieślowski - Trikoloren-trilogin augusti, september och november
I år hyllas den polske regissören Krzysztof Kieślowski över hela världen då det är 20 år sedan hans dödsdag och under Cannes Filmfestival i maj kommer nyrestaurerade versioner av hans mest ikoniska filmer visas. Under hösten ger NonStop Entertainment Den blå filmen, Den röda filmen och Den vita filmen nypremiär på Sveriges biografer. De tre filmerna är baserade på Trikolorens färger och löst på den franska revolutionens motto Frihet, jämlikhet och broderskap och som utspelar sig i ett nyligen återförenat Europa och innebar det stora genombrottet för Juliette Binoche och Julie Delpy. 
 
Den blå filmen, 1993                         Premiär 26 augusti
Första delen iTrikoloren-trilogin. En bil går av vägen och två av dess tre passagerare dör. Den överlevande från kraschen är den unga kvinnan Julie. De två offren hennes dotter och hennes man. Julie har förlorat allt och fått hela sin verklighet bortryckt. Men har hon också, genom den tragiska olyckan, uppnått något som skulle kunna kallas frihet?
 
Den vita filmen, 1994                        Premiär 9 september
Andra delen i Trikoloren-trilogin börjar med en skilsmässa, en man kastas ut i ett tomrum, förödmjukad av sin franska hustru. Han hamnar utan fotfäste i sitt hemland Polen. Hans väg tillbaka till självkänsla är en raffinerad hämnd mot sveket. Ett sätt att nå känslomässig jämlikhet.
 
Den röda filmen, 1994                       Premiär 11 november
Tredje delen i Trikoloren-trilogin. Valentine, en ung modell och student, möter en äldre pensionerad domare, av ren tillfällighet när hon kör på hans hund med sin bil. När hon kommer på att han avlyssnar sina grannars telefonsamtal börjar han berätta sitt livs historia, och hennes avsky vänds till fascination och medlidande. Hennes möte med den ensamme domaren som gått vilse i livets labyrint gör att båda kommer till insikt om ett av fundamenten i vårt sociala liv; engagemanget för vår nästa, den sanna innebörden i ordet broderskap.
 
Chaplin – september, oktober & december
Det var över 15 år sedan någon av Chaplins filmer gick på bio i Sverige sist och nu gör filmerna ett kärt återbesök på den svenska biograferna. Chaplin är alltid aktuell och uppskattas av både vuxna och barn. Inte minst Diktatorn är brännande aktuell i samtiden. Moderna tider, den jämte Metropolis bästa filmen om människan och maskinerna, och om arbetare och industri, firar 80 år i år. Chaplins pojke är en av hans mest älskade filmer och även hans första långfilm. Diktatorn var Chaplins första riktiga ljudfilm och gjordes i öppet motstånd mot Adolf Hitler och nazismen. Den påbörjades 1938 och hade premiär i USA oktober 1940, ett år innan landet gick med i andra världskriget. Filmen totalförbjöds i Nazityskland och hade inte premiär i Sverige förrän 1945. Hitler lär själv ha sett filmen vid minst två tillfällen.
 
Moderna Tider, 1936               Premiär 30 september
Man mot Maskin. Charlie Chaplins gestaltar den lille luffaren som kämpar för sitt liv vid det löpande bandet. Utsågs 1998 till en av de 100 bästa amerikanska filmerna någonsin av det amerikanska filminstitutet. Firar 80 år I år!
               
Chaplins pojke, 1921                Premiär 28 oktober
Charlie Chaplins första långfilm. En hjärteknipande historia som fortfarande är en av de mest rörande skildringarna av en förälder-barn-relation på film. Förvirrad Chaplin blir av en slump fosterfar åt en bebis, uppfostras vid livets hårda skola och blir sedermera hans oskiljaktiga hjälpreda.
              
Diktatorn, 1940                         Premiär juldagen
Diktatorn utspelar sig i det fiktiva landet Tomanien och handlar om en fattig, judisk frisör och hans dubbelgångare, den karismatiske och judehatande diktatorn Adenoid Hynkel. Frisören, en lätt förvirrad veteran från första världskriget, gör vad han kan för att överleva i det judiska gettot, medan Hynkel hyser helt andra planer. Han vill lägga under sig hela världen.
 
 
Kommande NonStop Timeless-titlar är Ettore Scolas En alldeles särskild dagoch Fula skitiga och elakaWerner Herzogs FitzcaraldoAguirre, Nosferatu, Hjärta av glas, Min bäste ovänKaspar Hauser, Michael HanekesPianistenMike Leighs Hemligheter och lögner och NakenKieslowskisVeronikas dubbellivRobert Bressons Ficktjuven och En dödsdömd har rymt,Fellinis 8 1/2, Det ljuva livet och Julietta och andarnaLouis Malles Vi ses igen barn, Lacombe Lucien, Tag mitt liv och Hiss till galgenPeter Greenaways Dränkta i nummerordningStephen Frears Min sköna tvättomatoch inte minst Chaplins Guldfeber, Stadens ljus, Rampljus och En kvinna i Paris

EbbaComment