Dröm vidare av Rojda Sekersöz får världspremiär i tävlan på Göteborg Film Festival

Foto: Alexandra Aristarhova

Foto: Alexandra Aristarhova

Rojda Sekersöz långfilmsdebut Dröm vidare, med bland andra Evin Ahmad och Gizem Erdogan i rollerna, får världspremiär i Göteborg Film Festivals huvudsektion, där den är med och tävlar om en Dragon Award för Bästa film. Vidare kommer Lady Macbeth, som hyllats sedan premiären i Toronto, att tävla i kategorin Ingmar Bergman International Debut Award och regissören William Oldroyd gästar Göteborg.


NonStop Entertainments filmer på Göteborg Film Festival:

DRÖM VIDARE (nominerad Dragon Award Best Nordic Film)
Dröm vidare är regisserad av långfilmsdebuterande Rojda Sekersöz, efter ett originalmanus av Johanna Emanuelsson, och handlar om Mirja som måste finna sin plats i världen efter ett avtjänat fängelsestraff. Den är är en coming of age historia om vuxna kvinnor, en lika verklighetsnära som drömsk film om vänskap, lojalitet och klass. I rollerna syns Evin Ahmad (Ett öga rött, Blå ögon, I nöd eller lust), Gizem Erdogan (Svenskjävel), Malin Persson (Den allvarsamma leken, Juicebaren, Midnattssol), Anna Bjelkerud (Guldbaggebelönad för Hotell), Outi Mäenpää (Guldbaggebelönad för Svinalängorna) och debuterande Segen Tesfai. För filmfotot står Gabriel Mkrttchian (Siv sover vilse, Boys, Pleasure).
Dröm vidare är producerad av Agneta Fagerström Olsson och Annika Hellström på 2afilm, som tidigare producerat flerfaldigt Guldbaggebelönade Flocken, en film som även vann Kristallbjörnen i Berlin.
Svensk biopremiär 17 mars
Rojda Sekersöz och huvudrollsinnehavarna besöker Göteborg 28-29 januari


LADY MACBETH (nominerad Ingmar Bergman International Debut Award)
Lady Macbeth, en ung kvinna i 1800-talets England, säljs av sin far till en rik medelålders man för att bli hans fru. Fast i ett kärlekslöst äktenskap, helt isolerad från vänner och familj, kämpar hon för att finna minsta lycka i tillvaron. När hon inleder en affär med en av sin mans anställda flammar livsgnistan upp till en okontrollerbar låga.
William Oldroyds viktorianska tragedi Lady Macbeth, baserad på ryska författaren Nikolai Leskovs roman, har hyllats unisont sedan världspremiären på Toronto Filmfestival, för sin skickliga regi och modernitet. I och med filmen etablerar huvudrollsinnehavaren Florence Pugh sig som en av Europas mest lysande unga stjärnor.
Svensk biopremiär hösten 2017
William Oldroyd besöker Göteborg 3-5 februari

 

TOM OF FINLAND (Invigningsfilm samt nominerad Dragon Award Best Nordic Film)
Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland, men livet i fredstid visar sig lika tuff. Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko. Att uttrycka kärleken öppet leder till trakasserier och straffpåföljder. Men under pseudonymen "Tom of Finland" finner hans åtrå och längtan ett uttryck i homoerotiska läderfantasier. Toukos kontroversiella konst blir en väg till frigörelse, såväl för honom personligen som för gaycommunityt i stort.
Tom of Finland är baserad på den verklige Touko Laaksonens spektakulära liv. Från det krigshärjade Finland via Berlin till Kaliforniens liberala 70-talsparadis, och hur hans bilder uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män. Tom of Finland får världspremiär som invigningsfilm på Göteborg Film Festival.
Svensk biopremiär 3 mars
Vid invigningen på Draken 27 januari närvarar Dome Karukoski (regissör), Pekka Strang (skådespelare), Lauri Tilkanen (skådespelare), Aleksi Bardy (producent), Miia Haavisto (producent) och Annika Sucksdorff (producent)

 

UNA
En dag dyker plötsligt Una (Rooney Mara) upp på Rays (Ben Mendelsohn) arbetsplats. Tio år tidigare var de grannar, och Ray förstörde den då 13-åriga flickans liv. Nu är hon vuxen och vill ställa honom till svars. Den erkända teaterregissören Benedict Andrews (berömd för sina banbrytande Shakespeareuppsättningar) filmdebuterar med en psykologisk djupdykning där luften vibrerar mellan de nyansrikt tecknade karaktärerna. Mara och Mendelsohn briljerar i en film som utan sensationalism eller förenkling ställer svåra moraliska frågor om övergrepp och skuld, ackompanjerat av stilsäkert bildberättande och PJ Harvey.
Svensk premiär våren 2017
Regissör Benedict Andrews besöker Göteborg under festivalen

 

NATTPORTIEREN
Nattportieren i regi av Liliana Cavani från 1974 blev Charlotte Ramplings genombrottsfilm och handlar om en före detta koncentrationslägerfånge, Lucia, som tretton år efter krigsslutet möter en gammal SS-officer, Maximilian spelad av Dirk Bogarde. Lucia träffade Maximilian i koncentrationslägret och hade ett mycket kluvet förhållande till honom och efter en tid inleder de en relation med sadomasochistiska tendenser.
Svensk biopremiär 10 mars som en del av NonStop Timeless


THE RIOT CLUB
Förstaårseleverna Miles och Alistair ska under en utekväll försöka bevisa att de har vad som krävs för att vara med i The Riot Club, en liten traditionstyngd elitklick på anrika Oxforduniversitetet. De kallar sig själva och varandra för gentlemän, men det finns inget gentlemannamässigt över deras beteende.
An Education-regissören Lone Scherfig beger sig återigen till de konservativa brittiska skolmiljöerna. The Riot Club är en thriller i universitetsmiljö som kretsar kring makt, privilegier och gruppdynamik när den är som allra mest destruktiv. Filmen är baserad på den hyllade pjäsen Posh av Laura Wade.
VOD-aktuell

 

För intervjuförfrågningar eller mer information, kontakta:
Sofia Dahlén, NonStop Entertainment
sofia@etpr.se / 0762827125

 

Sofia DahlénComment