Formel 1-legenden Ronnie Petersons liv blir film – SUPERSWEDE får premiär 2017

Sveriges mest framgångsrika Formel 1-förare någonsin, Ronnie Peterson, var arbetargrabben från Örebro som i rasande fart blev känd som ”Superswede” för miljontals fans. Paralleller kan dras till Zlatans status idag. Nu görs en dokumentärfilm om hans liv som tragiskt slutade med en våldsam krasch 1978 – och en hel värld tappade andan. Filmen, som kommer heta Superswede, har biopremiär hösten 2017 och kommer efter biofönstret att gå upp exklusivt på streamingtjänsten Viaplay under våren 2018 som en Viaplay Originalfilm.

I den laddade filmen Superswede spåras Ronnies liv från den lilla orten Almby utanför Örebro där han träffade sin älskade Barbro, till det förföriska och glamourösa jetsetlivet i Formel 1-cirkusen. 

Henrik Jansson-Schweizer, filmens regissör, som bl.a ligger bakom succéerna "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" och "Tjockare än vatten":

– Det är en fantastisk kärlekssaga. De försökte båda passa in i en värld full av pengar och kändisskap. Tillsammans gick de oskiljaktiga igenom svårigheter när Ronnie utmanade de oskrivna reglerna i racingvärlden. Den här filmen har under många år varit en dröm för mig att göra och nu är det äntligen dags.

Superswede är en gripande historia om fartens gladiatorer som berättas genom unika och tidigare ej visat material. Ett storslaget persongalleri bestående av Formel 1-legender och rivaler bidrar till att göra berättelsen om Ronnie Peterson komplett.

Mia Sohlman, filmens producent, som bl.a producerat den uppmärksammade serien Blå Ögon:

– Reaktionerna från racingvärlden har varit överväldigande och vi har nog först nu insett vilken stor stjärna Ronnie faktiskt var. Vi är också extremt glada att Ronnie och Barbros dotter Nina medverkar i projektet.

Ronnie Petersons dotter Nina Kennedy är samproducent:

– Det känns fantastiskt att få vara en del av detta projekt och att få min pappas livshistoria återberättad genom alla dessa stora legender. Det betyder oerhört mycket för mig då jag var så liten när pappa gick bort. Jag ser även fram emot att få uppleva alla platser där min far gjorde historia, säger Nina Kennedy. 

Filmen är även en resa tillbaka till ett decennium präglat av oljekris, lågkonjunktur och vänstervindar. I stark kontrast till detta speedar Formel 1-världen som ett högoktanig direktsänd kamp på liv och död.

Superswede kommer att distribueras på bio av NonStop Entertainment. Jakob Abrahamsson, VD NonStop Entertainment:

– Vi på NonStop Entertainment har haft stor framgångar med personcentrerade dokumentärer som ”Jag är Ingrid” om Ingrid Bergman och "Searching for Sugarman" om Sixto Rodriguez och vi är nu enormt glada över att få arbeta tillsammans med Nice Drama direkt efter deras framgångar med "Hundraåringen" på detta enormt spännande projekt

Inspelning planeras äga rum i bland annat Örebro, Monza och London under hösten 2016

MTGs streamingtjänst Viaplay är en av huvudfinansiärerna och kommer att visa filmen direkt efter biofönstret. Jonas Karlén, VD Viaplay:

- Det här är ett riktigt passionsprojekt för alla involverade och fantastiskt att få stå bakom den första historien om en av Sveriges främsta sportikoner Ronnie Peterson. Dessutom introducerar vi ett nytt format i vår originalportfölj, nämligen film. Det kommer bli fantastiskt!

Filmen produceras av MTG-ägda Nice Drama, producent Mia Sohlman. Det är en samproduktion med Filmregion Stockholm-Mälardalen (med finansiering från Region Örebro län och näringslivet genom Filminvestering i Örebro) samt Nordsvensk Filmunderhållning. Filmen distribueras på bio av NonStop Entertainment och direkt därefter av streamingtjänsten Viaplay, som också är en av filmens huvudfinansiärer.

 

Biopremiär planeras hösten 2017
Premiär hos Viaplay våren 2018

Sofia DahlénComment