Tom of Finland inviger Göteborg Film Festival

Filmen om gayikonen Tom of Finland kommer att ha världspremiär som invigningsfilm på Göteborg Film Festival 2017. Invigningen håller enligt tradition hus på biograf Draken i Göteborg, festivalens 40-årsjubileum till ära visas invigningsfilmen även på hela 40 platser runt om i regionen. Tom of Finland är uttagen till Göteborg Film Festivals huvudsektion, och är därmed med och tävlar om en Dragon Award. Filmen får sedan biopremiär 3 mars.

Vid invigningen på Draken 27 januari närvarar Dome Karukoski (regissör), Pekka Strang (skådespelare), Lauri Tilkanen (skådespelare), Aleksi Bardy (producent), Miia Haavisto (producent) och Annika Sucksdorff (producent).

Vi är väldigt stolta över att visa Tom of Finland som invigningsfilm. Det är en vacker, intelligent och djupt rörande skildring av ett fascinerande livsöde och ett unikt konstnärsskap. Tom of Finland är en konstnärligt stark film med stor internationell attraktionskraft, vilket gör den perfekt som invigningsfilm på Göteborg Film Festival, säger Göteborg Film Festivals konstnärliga ledare Jonas Holmberg.

Tom of Finland skildrar Touko Laaksonens spektakulära livsresa och hur hans banbrytande konst uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män. Det är en gripande film om kärlek, mod och frihet.

Filmen har växt från att vara en berättelse om en konstnär till att handla om yttrandefrihet, om vårt samhälle, säger regissör Dome Karukoski. Det är en stor ära för oss att få öppna en prestigefylld filmfestival som Göteborg Film Festival.

Touko Laaksonen var en kosmopolit, förutom finska talade han flytande svenska, tyska och engelska. Han reste mycket och hans konst har funnit hem över hela jorden. Göteborgs Film Festival blir början på Tom of Finland-filmens resa ut i världen, lovar Aleksi Bardy som är en av filmens producenter samt filmens manusförfattare.

Synopsis:
Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland, men livet i fredstid visar sig lika tuff. Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko. Att uttrycka kärleken öppet leder till trakasserier och straffpåföljder. Men under pseudonymen "Tom of Finland" finner hans åtrå och längtan ett uttryck i homoerotiska läderfantasier. Toukos kontroversiella konst blir en väg till frigörelse, såväl för honom personligen som för gaycommunityt i stort.

Tom of Finland är baserad på den verklige Touko Laaksonens spektakulära liv. Från det krigshärjade Finland via Berlin till Kaliforniens liberala 70-talsparadis, och hur hans bilder uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män.

Tom of Finland är regisserad av en av Finlands främsta regissörer, flerfaldigt Jussi-belönade Dome Karukoski, vars tre senaste filmer haft världspremiär på filmfestivalen i Toronto, och som förärats med en plats på Varietys Top 10 Directors To Watch-lista. Dome Karukoski har genom sitt regissörskap utforskat sprickor i det finska samhället även tidigare, kanske tydligast i Lejonhjärtat (2013), där den finska nazisten Teppo försöker lämna sitt förflutna. 

Tom of Finland-premiären är en del av Finlands 100-årsfirande 2017. 2017 är även det första året som Finland tillåter samkönade äktenskap (den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft i mars 2017).

Tom of Finland får svensk biopremiär 3 mars.


Följ Tom of Finland på sociala medier:
Facebook: Facebook.com/tomoffinlandmovie
Twitter: @ToFmovie
Instagram: @tomoffinlandmovie

Hashtag: #TomOfFinlandMovie #TomOfFinlandElokuva

Sofia DahlénComment