Timelessfest 2019 – 28 augusti till 1 september

Med årets tema Kvinnor i Film vill vi lyfta fram de betydande, men i många fall bortglömda, bidrag kvinnor gjort för filmens historia och utveckling genom åren. Vi bjuder in till filmvisningar med fokus på kvinnliga pionjärer inom filmvärlden och kulturellt samt historiskt betydande filmer gjorda av kvinnliga filmskapare.

På Zita hyllas Agnès Varda som gick bort tidigare i år genom en veckas visningar av hennes oförglömliga filmer, däribland Oscarsnominerade Faces Places och den feministiska klassikern Cleo från 5 till 7.

På Capitol arrangeras filmvisning och samtal om Pauline Kael, en av vår tids mest kontroversiella och betydelsefulla filmkritiker tillsammans med Svenska filmkritikerförbundet under ledning av Helena Lindblad utifrån nya dokumentären What She Said. Dokumentären Be Natural om en av filmens verkliga pionjärer, Alice Guy-Blaché, visas tillsammans med Women in Film and Television och Stockholms Kvinnohistoriska. Vi visar även You Don't Nomi på Capitol, dokumentären om Paul Verhoovens kultklassiker Showgirls. På Zita blir det Alien-filmfrukost med nya dokumentären Memory: Origins om filmens tillkomst och underliggande myter och förstås Ripley-klassikern.

Som vanligt blir det också stumfilm, Karin Swanströms klassiska Flickan i frack från 1926 och Buster Keatons nyrestaurerade Så går det till i krig/The General i 4K, båda med liveackompanjemang av pianist. Till sist hyllar vi femtioårsjubilerande Easy Rider och visar även The Last Movie, filmen Dennis Hopper åkte till Sydamerika och gjorde efter framgångarna med sin stilbildande debut.

Timeless-Fest-2019-screen.jpg

ellen.jpg

Program 2019

CAPITOL
28 augusti
17:30 Easy Rider
20:30 The Last Movie

29 augusti
17:30 Be Natural: The Untold Story och Alice Guy-Blaché - film & samtal i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska och Wift Sverige

31 augusti
14:30 What She Said: The Art of Pauline Kael - film & samtal lett av Helena Lindblad i samarbete med Svenska Filmkritikerförbundet
17:45 Flickan i Frack - liveackompanjemang av Charlotte Hasselqvist

1 september
12:30 You Don’t Nomi
14:30 The General/Så går det till i krig - liveackompanjemang av Edward von Plast

ZITA
28 augusti
19:00 Varda av Agnès

29 augusti
19:00 Faces Places

30 augusti
19:00 Min lycka

31 augusti
19:00 Cleo från 5 till 7

1 september
10:00 Memory: The Origins of Alien - filmfrukost
12:00 Alien